Minden, amit az SD-WAN jobban tud!

Egyre többször kerül elő mostanában az SD-WAN kifejezés, ami a drága és rugalmatlan MPLS hálózatok kiváltására jelenleg az egyik legjobb alternatíva. Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy mi is az SD-WAN, mire érdemes ezzel kapcsolatban odafigyelni és miért pont a Forcepoint tudja a legjobbat nyújtani a te hálózatodnak is!

A vállalatok, szervezetek őrült sebességgel növekednek. Az üzletek, fióktelepek, távoli irodák biztonságos összekapcsolása a felhő alkalmazásokhoz, vállalati rendszerekhez nehezebb feladat, mint eddig valaha. Az egyik legjobb megoldás erre a Secure Enterprise SD-WAN. Hogy miért? Mert a Forcepoint biztonsági termékei a legmodernebb szoftver alapú szélessávú hálózatépítést ötvözik az iparág legmagasabb minősítésű új generációs tűzfal megoldásával (NGFW – itt írtunk erről korábban), amit szinte bármilyen nagyságú és profilú cég képes tökéletesen magára adaptálni a kiskereskedelemben, vendéglátásban vagy akár pénzügyi szektorban is.

Mi az SD-WAN?

Az SD-WAN, avagy szoftver által definiált szélessávú hálózatkezelés (Software-Defined Wide-Area Networking) a szoftver használat egy olyan formája, ami a szélessávú hálózatokat abban segíti, hogy azok valósan intelligensebbé és rugalmasabbá váljanak. Úgy működik, hogy általában közvetlenül összekapcsolja a site-okat az internettel, mintegy nyers szélessávú kapcsolat formájában, így nem kell az összes forgalmat visszaküldeni privát vonalon keresztül egy regionális irodába (MPLS -multiprotocol label switching- néven ismert). Az SD-WAN egyik nagy előnye, hogy a konfigurációk és a hozzáférési irányelvek központilag kezelhetők, illetve könnyen alkalmazhatók az összes webhelyen, kihagyva ezáltal az egyes WAN-eszközök manuális adminisztrációját.

SD-WAN, Forcepoint, szélessávú hálózatépítés, nagysebességű hálózati kapcsolatok

Miért fontos az SD-WAN?

A digitális átalakítás, a modern, felhőalapú alkalmazások és technológiák használata az új üzleti lehetőségek megteremtése érdekében minden iparágban változásokat idéz elő. Sok szervezet számára első lépés annak biztosítása, hogy az egyre inkább szerteágazóan dolgozó munkaerő biztonságos, gyors és mindig elérhető hozzáférést kapjon. Sajnos a legtöbb áruház, fiókiroda és távoli iroda összekapcsolásának hagyományos módjai már sokszor nem biztonságosak és nem felelnek meg a modern kihívásoknak. Az informatika nagy kihívással néz szembe: hogyan lehet optimalizálni a hálózati teljesítményt végtelen sziszifuszi munka és pénzkidobás nélkül.

Miért jobb az SD-WAN, mint a WAN?

A meglévő WAN-környezettel dolgozó szervezeteknek nagy erőfeszítésükbe kerül, hogy a hálózati eszközeik megfelelő szakértelemmel minden kapcsolatot biztonságosan és gyorsan tudjanak üzemeltetni. A valóság viszont az, hogy gyakran napokat, vagy akár heteket is eltöltenek azzal, hogy a rendszer megfelelően működjön a hálózaton. Az SD-WAN, a WAN-hoz képest azért más, mert lehetővé teszi, hogy az egyes helyeken, telephelyeken elérhetők legyenek ugyanúgy az olcsó internetszolgáltatói (ISP) kapcsolatok és ne speciális, vagy drága megoldást kelljen alkalmazni, mint például az egyes távközlési szolgáltatóktól kapott MPLS vonalak.

Kevesen tudják, de számos SD-WAN megoldás még a különböző kapcsolódási technológiákat és az internetszolgáltatókat is összekapcsolja intelligens módon és illeszkedik, így növelve a hálózatok általános teljesítményét minden webhelyen. Ahogy említettük: a konfigurálása központilag történik, így nincs szükség a telepítőfájlok manuális szerkesztésére minden eszközön. Az adminisztrátorok teljes körű láthatóságot élveznek a hálózaton belül, így könnyebben monitoroznak és gyorsabban reagálnak az eseményekre és a lehetséges problémákra.

Az SD-WAN előnyei

Az SD-WAN-nal kapcsolatban az egyik legnagyobb tévhit az, hogy csak azért éri meg a használata, mert helyettesítheti az MPLS-t egy olyan szélessávval, ami olcsóbb. A szoftver alapú SD-WAN azonban ennél sokkal többet tud, több előnnyel jár. Lássuk a legfontosabbakat.

 • Alacsonyabb kapcsolódási költségek: Igen, az SD-WAN csökkentheti a folyamatos működési költségeket a drága MPLS vonalak használatához képest. Ám, csökkenti továbbá a hardver költségeket is, mert az SD-WAN tovább fejlesztett kapcsolatai lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy okosabban használják a felhő alkalmazásokat, így csökkentve a helyi hardverek szükségességét. Mivel az SD-WAN központilag működik, ezért használatával csökkennek az IT költségek és a lehetséges problémák is: nincs szükség helyszíni IT személyzetre az üzemeltetéshez és a felhő alkalmazások hangsúlyosabb használata pedig kiküszöböli a szoftverlicencek kezelésének problémáit, a frissítések telepítésének szükségességét, valamint a hibaelhárítást a kompatibilitási problémák megoldására.
 • Nagyobb teljesítmény a felhőalkalmazások számára: Az SD-WAN segítségével gyorsan és egyszerűen új vonalakat lehet hozzáadni a nagyobb kapacitást igénylő webhelyekhez. A webhelyek közvetlenül az internethez történő csatlakoztatásával az SD-WAN csökkenti a régebbi WAN-okban gyakori szűk keresztmetszeteket és késéseket. Az SD-WAN segítségével minden alkalmazás a legmegfelelőbb hálózati kapcsolatot használhatja, ezzel egyidejűleg jobb általános teljesítményt és költségeket eredményez.
 • Rugalmas kapcsolódás több kapcsolat esetén is: A hagyományos WAN környezetek általában egyetlen hálózati kapcsolattal rendelkeznek az egyes telephelyeken, irodákban. Az SD-WAN használatával különböző internetszolgáltató is használható, így egyetlen hiba nem tudja majd megakadályozni, lassítani a rendszeren, hálózaton belül végzett munkafolyamatokat.  
 • Gyors: Az SD-WAN lehetővé teszi a megbízható és biztonságos hálózatok gyors beállítását.
 • Lecserélhető az MPLS: Az SD-WAN legkedveltebb előnye, hogy lehetővé teszi egy szervezet számára, hogy az MPLS kapcsolatokat helyettesítse, amelyek gyakran drágának és lassúnak mutatkoznak. Az SD-WAN lehetővé teszi a szélessávú kapcsolatok összesítését, így számos lassabb kapcsolat egy nagy kapacitású kapcsolatként működik. Az SD-WAN tehát rugalmasságot biztosít a szervezetek számára az MPLS vonalak más típusú kapcsolatokkal történő bővítésével.
 • Növelhető vele az üzleti folytonosság: Az SD-WAN segítségével a többszörös kapcsolatok zökkenőmentesen használhatók, így, ha egy kapcsolat hatékonysága lecsökken, a hálózat ugyan lelassulhat, de nem áll le. Az egyetlen nagy kapacitású MPLS-kapcsolatra támaszkodó szervezetek számára, az ilyen helyzetek, nagyobb kockázatot jelentenek, melyek kihatással vannak az üzleti szolgáltatások folytonosságára.
 • Nagy teljesítményű SaaS alkalmazások elérése: Az újabb, interaktív felhőalkalmazások, mint például az Office 365, a felhasználóktól függően a leginkább az internethez csatlakoznak. Az SD-WAN lehetővé teszi a webhelyek számára az internethez való kapcsolódást anélkül, hogy átmenő rendszereket vezetnének vissza a központi irodákba. A cégek, szervezetek, ezért, biztonsággal használhatják a felhőalapú alkalmazásokat, anélkül, hogy a lassú vagy sérült hálózati kapcsolatok veszélyeztetnék a munkát. Más szóval: az SD-WAN egyik előnye, hogy meg tudja könnyíteni a felhőalkalmazások használatát, például az automatikus szoftverfrissítések, a beépített katasztrófa utáni helyreállítások, a megnövelt mobilitás stb. tekintetében.
 • Elkülöníti az érzékeny adatokat, így csökken a rendszert ért támadások kockázata is.
 • Távol tartja a támadókat:  Teljeskörű NGFW funkcionalitás IPS,tűzfal,AV és egyéb security funkciókkal, amely szorosan integrálva van az SD-WAN kapcsolattal és a legkisebb telephelyeken is a HQ-val azonos erősségű szabályrendszerrel védi a felhasználókat.

SD-WAN, Forcepoint, szélessávú hálózatépítés, nagysebességű hálózati kapcsolatok

Az SD-WAN további előnyei:

 • biztosítja a nagy rendelkezésre állást, a kezelhetőséget és a biztonságot
 • a Forcepoint SD-WAN-t úgy tervezték, hogy akár egyszerre több ezer helyszínt is képes csatlakoztatni egy hálózati kapcsolaton keresztül
 • folyamatosan monitorozható a felhasználói viselkedés, a hálózati forgalom teljes körűen látható a WAN-on keresztül
 • automatizálhatók a csatlakoztatási feladatok, mint például a VPN-ek telepítése a webhelyek között
 • dinamikusan formálja a házirendeket a webhelyek csatlakoztatásának vagy biztonságának módosítása érdekében
 • frissíti a hálózati és biztonsági infrastruktúrát anélkül, hogy a webhelyeket offline állapotba kellene állítani.

Ne elégedjetek meg kevesebbel, mint egy valóban biztonságos vállalati minőségű SD-WAN. Számos SD-WAN-gyártó csak tucatnyi vagy maximum száz helyre telepíthető.

Ma a szervezeteknek működő, rugalmas és költséghatékony IT rendszerekre van szükségük, hogy eredményesen szerepeljenek a piacon versenytársaik mellett. Olyan megoldásokat kell keresni, amelyek könnyen megvalósíthatók, méretezhetők és a növekvő vállalkozások igényeihez igazodnak.

A költségek, a sebesség és a megbízhatóság mind fontos tényezők és igazán nem könnyű ezeket egyszerre érvényesíteni. A szoftver által definiált WAN (SD-WAN) viszont pont ilyen. Kattints erre a linkre és olvasd el a Forcepoint összefoglaló útmutatását a digitális hálózatok kezelését illetően. Ha pedig további kérdésed lenne, kipróbálnád, az alábbi gomb segítségével azonnal fel is veheted velünk a kapcsolatot.