Extrém sűrűségre, WiFi 6

Mit ér egy jóval nagyobb adatátviteli sávszélesség? Pontosan 1 éve írtunk először a 802.11ax-ről, azóta az új szabvány szárnyra kelt és azóta is a figyelem központjában van. A neki köszönhető nagyobb lefedettség és a tény, hogy sokkal nagyobb adatátviteli sebességre képes, megmozgatta mindenkinek a fantáziáját, piacra kerültek a WiFi6-tal kompatiblis AP-k. Azok a vállalkozások, amelyek működése erősen támaszkodik a WiFi-re, akár az alkalmazottak összekapcsolása, akár egy folyamatos, zavarmentes szolgáltatásnyújtás miatt, meg kell ragadják a 802.11ax szabvánnyal , azaz a WiFi 6-tal érkező lehetőségeket.

 

802.11ax standard, 802.11ax szabvány, Ruckus 802.11ax, WiFi 6 Ruckus

 

Hogyan segíti a 802.11ax szabvány a vállalkozásokban működő hálózatok minőségi fejlődését?

Lépést tartani a fejlődéssel, támogatni a vállalkozások újonnan megszülető üzleti igényeit a megfelelő IT technológiával, óriási kihívás a WiFi piacon. Mindenki a legjobbat, legtöbbet akarja kihozni a hálózatából. A 802.11ax szabványban a fókusz a hálózati hatékonyság maximalizálásán van, tehát nem csak a csúcsteljesítményt célozza meg, hanem az új és meglévő hálózatok számára a sebesség és a kapacitás növelését teszi elérhetővé a következő generációs alkalmazások tekintetében is.

 

A 802.11ax egyik legnagyobb előnye tehát az, hogy az előző szériához képest, sokkal hatékonyabban kezeli a rádiós közegben kommunikáló különféle eszközöket, legyen szó  akár le- vagy feltöltésről. A sebesség, amit a WiFi 6 beígér, akár négyszerese az előző generációs standardnak. Mivel nagy klienssűrűség esetében is remekül teljesít, ezért mondhatjuk, hogy ez a technológia tényleg jelenleg fennálló, valós igényeket fog kiszolgálni.

 

Az IDC nemrég kiadott tanulmánya szerint (itt éritek el) a WiFi felhasználók száma egyre csak növekszik, 2020-ra elérhetjük a 30 milliárd csatlakoztatott eszközt!  A növekvő igény, hogy kiterjedt, felkészült és biztonságos legyen a vállalati hálózatunk, tehát, elég megalapozott. A 802.11ax kapcsán az IDC azt jósolja, hogy 2019 végére ez lesz a mainstream WiFi szabvány és várhatóan 2021-ig, a vállakozások tekintetében egy egyértelmű dominanciáról lehet majd beszámolni.

 

A WiFi 6 legfontosabb előnyei emlékeztetőül, hogy fel tudjatok készülni a jövőre:

 • az ortogonális frekvenciaosztásos többszörös hozzáférés (OFDMA) lényege, hogy a rendelkezésünkre álló spektrumot nem csak időben, hanem frekvenciában is osztja, tehát segítségével egyidejűleg több kliens képes használni a frekvencia spektrumot

 

802.11ax standard, 802.11ax szabvány, Ruckus 802.11ax, WiFi 6 Ruckus

 • korábbi szabványokkal kompatibilis MU-MIMO a lefelé irányuló forgalomra
 • MU-MIMO támogatta, több felhasználó (azaz sűrű környezetben történő) egyidejű adatátvitele
 • 2,4 GHz és 5GHz sávokat is egyaránt támogatja a 802.11ax
 • sűrűbb moduláció 1024 kvadratúra amplitúdó modulációval (QAM)

802.11ax standard, 802.11ax szabvány, Ruckus 802.11ax, WiFi 6 Ruckus

 

 • a TWT miatt energiatakarékos: magától kapcsol az alvó módból aktívba és vissza, ha az eszközhasználat, adatátvitel úgy kívánja.

 

Miért érdekes a Ruckus, ha a WiFi 6-ról van szó?

Tudtad, hogy a Ruckus volt az első, aki WiFi 6-ra képes, kompatibilis AP-t gyártott? Az R730as access point (itt írtunk róla egy nagyon alapos termékismertető cikket) mindent visz. Nem véletlen, hogy idén megkapta a legjobb vezeték nélküli infrastruktúra díját is. Ebbe az AP-ba például egy, a WiFi 6 által biztosított nagy sebességű kapcsolatok kihasználására a vezetékes irányba is beépítettek egy akár 5Gb/s sebességen működő Ethernet portot.

A Ruckus, a 802.11ax alapú R730-at kifejezetten a nagy sűrűségű környezethez tervezte, benne van az összes jóság, amit a WiFi 6 kapcsán kiemeltünk:

 • 2,4 GHz-es 4x4 és 5 GHz-es 8x8 rádiók,
 • valamint egy 5 GbE-port,
 • és OFDMA, MU-MIMO, gyorsabb adatátviteli sebesség, megnövelt QAM, energiahatékonyság és OBSS színezés.
 • védett hozzáférés (WPA3) kompatibilisek,
 • IoT és CBRS / LTE készek.

Az alábbi hiper rövid videóban is a Ruckus gondolatait hallhatjátok a 802.11ax szabványról.

 

 

A 802.11ax a leterhelt könyezetek megmentője, ám minden előnyének tökéletes kihasználása érdekében csakis megbízható partnerrel érdemes együttműködni. Mi a Ruckus-t ajánljuk, mert a WiFi 6-ra kompatibilis AP-ja, többek között kiszámíthatóbb teljesítményt nyújt az egyes alkalmazások és az extrém sűrűségű, nagyfelbontású alkalmazásokhoz is. Ha tesztelnél, kérdésed lenne, akkor az alábbi gombra kattintva vedd fel velünk a kapcsolatot, illetve olvass a gyártóról, ide kattintva.