2019-ben azt a célt tűztük ki, hogy naprakész és gyors tájékoztatást adjunk Nektek a technológiai újdonságokról, illetve mérnökeink közreműködésével, bevezessünk Benneteket partnereink fejlesztéseibe műszaki oldalról is.  Idén három saját rendezvényünk volt, technikai fókuszú előadásainkat mind videóra vettük, hogy azok is tanulhassanak belőle, akik nem tudtak személyesen részt venni rajtuk.

Büszkék vagyunk rá, hogy Kaczur Gábor, vezető IT Biztonsági rendszermérnökünk a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hivatalos tankönyvének társszerzője lett, a kiadvány ráadásul ingyenesen elérhető, link a cikkünkben.

Hogy minél jobban segítsük munkátokat, weboldalunkon létrehoztunk egy technológiai partnerek aloldalt, ahol az egyes gyártókra kattintva, kategorizálva foglaltuk össze a datasheeteket, whitepapereket illetve gyártói és saját anyagainkat, videókat. 

Külön oldalt szenteltünk tanácsadási szolgáltatásainknak is, mivel a külső és önként vállalt compliance és törvényi kényszerek, valamint a GDPR előírások már legkisebb cégmérettől kezdve szabályozási feladatok elé állítják a szervezeteket.

Technológiai trendek, amelyek megmozgatták a fantáziát 2019-ben

Jelentős figyelmet vívott ki idén magának a Vectra. Olyan nemzetközi nagyvállalatok tették le mellette a voksukat mint a német DZ Bank vagy a többszáz ezer felhasználójával a világ egyik legnagyobb vállalata, az Aramco. A gyártó egyedülálló technológiája lényegesen kevesebb emberi erőforrást és figyelmet igényel, határozottan jobban működik a klasszikus védelmi megoldásoknál is. A Gartner idén kezdte el definiálni az NTA market szegmenst, ezzel utólag is elismerve, hogy a Vectra évekkel előzte meg a piacot a víziójával.

Több cikkben is foglalkoztunk vele, több előadást is dedikáltunk az adattudományak, illetve nagyító alá került az is, hogy milyen fenyegetések ellen hatékony a Vectra megoldása.

A hacker támadásokkal ebben az évben is számolni kellett. Annak ellenére, hogy a biztonsági piac folyamatosan bővül, egyre többet fektetnek a nagyvállalatok a biztonsági folyamatok fejelsztésébe, számos eset bizonyította, hogy még a nagyobb cégek sem mindig a megfelelő módszert, eszközt használják belső védelmükre. Az IT bizonsági szakembereknek érdemes a jövőben még több figyelmet szentelniük a határokon belüli bizontsági kérdésekre és az account takeover jelenségre.

A jelszó szivárgások ellen nem csak a Spyclouddal, hanem a privilegizált jelszavak külön managementjével és érdemes foglalkozni, erre az MBN-már 2017-ben adott ki ajánlást a pénzügyi szervezeteknek.

Nemrég pedig külön cikkben foglalkoztunk vele, hogyan támogatja egy ilyen megoldás a 2013. évi L., azaz az “ötvenes törvény”-ben szereplő elvárásokat a Thycotic.

Szintén sok pénzügyi szervezet találkozik az MNB javaslataival DLP témában, emellett a nagyvállalatok O365 és egyéb felhő irányú projektjeinek stabil biztonsági hátterét a Forcepoint portfóliója biztosítja a legátfogóbban. A DLP projektekről írtunk általános ízelítőt, a nagy kiterjedésű hálózatok SD-WAN lehetőségeiről pedig összegyűjtöttük a legfontosabb tévhiteket.

Idén kezdett el igazán teret nyerni a 802.11ax szabvány, amire a Ruckus reagált elsőként az R730-as bitang Access Pointtal. Természetesen mit sem ér a fejben gondosan összerakott hálózat, ha nem előzi meg alapos felmérés és tervezés. Korábban írtunk erről nektek egy ismertetőt, hogy lássátok, nem olyan könnyű egyedül nekifutni a telepítésnek. Ebben a cikkben összefoglaltuk a rendszerkövetelményeket, a főbb folyamatokat, tervezési lépéseket, eszközöket.

A jövőben is célunk a hiteles tájékoztatás és törekszünk rá, hogy megadjunk minden segítséget, hogy felkészíthessétek rendszereteket, infrastruktúrátokat a kisebb és nagyobb megoldások integrálására a biztonsági folyamatok hatékonyabbá tételére, a tulajdonosi kockázatok csökkentésére.

Amennyiben kérdésetek lenne, vagy szívesen tesztelnétek a jövőben hálózatbiztonságotokat, kipróbálnátok demo-kat, kattintsatok az alábbi gombra vagy vegyétek fel velünk a kapcsolatot az ismert elérhetőségeinken.